top of page
Vyhledat
Obrázek autoraViktorie Čížková

eŽena roku 2024: Klára Haunerová (2)

Aktualizováno: 26. 9.

Hlasovat pro Kláru můžete pod pořadovým číslem 2


Hlasování probíhá od 25. 9. do 5. 10. 2024 a z jednoho e-mailu se započítává jeden platný hlas.


Webové stránky: www.institutmodnitvorby.cz

Obor podnikání: Fashion design a management




 

Co byl Váš důvod pro vstup do podnikání?


Už odmalička jsem kreslila. Kreslila jsem v podstatě pořád, byla to moje vášeň a koníček. Moc jsem toho jako dítě nenapovídala a tak jsem se vyjadřovala prostřednictvím kreslení. Když jsem se rozhodovala, co dál, zaujala mě jedna kniha o módním návrhářství a ze dne na den jsem se rozhodla „tohle je ono!“. Podala jsem si přihlášku na střední průmyslovou školu oděvní a začala se věnovat módě. Následně jsem vystudovala módní návrhářství a na závěr Fashion marketing a management v Londýně a Miláně. O poznatky z tohoto oboru jsem se podělila v knize Fashion Management. Ačkoliv v mém osobním životě se i tolik nedařilo, profesně jsem rostla a protože jsem veliký bojovník, dotáhla jsem to až na otevření vlastní školy, dneska Institut módní tvorby. Upřímně to byla snaha udělat změnu v rámci vzdělání v oboru. Nebyla jsem spokojená s kvalitou výuky v České republice a tak jsem si postupně připravovala vlastní učební osnovy, které jsem konzultovala s těma nejlepšíma v oboru.

 

Jaké momenty byly pro Vás nejtěžší a jakých úspěchů si nejvíce vážíte?


Mou největší překážkou v cestě za vysněným podnikáním byl čas (hlavně když jsem studovala management a marketing a často odjížděla do zahraničí) a finance. Tím, že jsem se rozhodla pro financování výhradně z vlastních zdrojů, musela jsem 2 roky ustavičně po večerech pracovat, abych našetřila. Vím, je to z dnešního pohledu možná zvláštní, ale já nemám ráda půjčky, hypotéky a investora jsem též nechtěla mít za sebou. Chtěla jsem si na to vydělat sama, i když to bude nějakou dobu trvat. A tak jsem učila obyčejné kurzy šití individuálně a pracovala pro velký módní řetězec jako konzultantka. Když to vyšlo, točila jsem reklamy a dělala hostesku na plesech, na udílení cen aj. Byla to dřina, ale stálo to za to. I když zpětně už nechápu, kde jsem na to brala energii:)). Z významných ocenění si nejvíce vážím ocenění Český Goodwill 2015 v kategorii inovace, umístění v top 10 soutěže Žena regionu za Prahu v roce 2020 a též nominace na ženu roku 2020.

 

Jakých chyb byste se nyní již vyvarovala a co byste rozhodně ve svém podnikání neměnila a všem doporučila?


Každá chyba vždy byla pro mě poučením a výzvou se jí v budoucnu vyhnout. Často se jednalo o nerozvážná rozhodnutí, impulzivní jednání a nezkušenost. Ale omluvou mi bylo, že jsem podnikala jako velmi mladá a ve 24 letech jsem nebyla připravená na vedení velikého podniku. Neměla jsem zkušenosti, které mám teď... Musela jsem podnikatelsky vyspět a postupně se naučit všemu. Byl to dlouhý proces, ale dnes mě každá chyba pomohla dojít tam, kde jsem dnes.


Klára Haunerová

107 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page